‘Zirve’ yolcusu şefleri yetiştiriyor

Zirvenin Şefleri Programı Ağrı Lezzetlerini Türk Mutfağına Kazandırıyor

Ozan Ömer Kadüker / Ağrı – Ağrı’da İbrahim Çeçen Vakfı ve IC Holding Turizm Grubu iş birliğiyle düzenlenen ‘Zirvenin Şefleri’ programı, Ağrı lezzetlerini Türk mutfağına, Ağrılı genç şefleri de gastronomi dünyasına kazandırıyor…

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerine yönelik hazırlanan program, Anadolu’nun zengin mutfak mirasını yaşatacak nitelikli şefler yetiştirmeyi hedefliyor. Gençlere profesyonel mutfaklarda uygulamalı eğitimler sunan ‘Zirvenin Şefleri’ programı, aynı zamanda öğrencilere mesleki gelişim, yaz dönemi çalışmaları, staj ve kalıcı istihdam fırsatları da sağlıyor.

‘Yüzde 60’ı Kadın’

Programı başarıyla tamamlayan öğrencilerin mezuniyet sertifikalarını aldığı törende konuşan İbrahim Çeçen Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Günseli Çeçen, “Nitelikli eğitimi kalıcı eserlerle destekliyor, ‘Dayanışmacı Filantropi’ yaklaşımımızla kapsayıcı ve sürdürülebilir bir etki oluşturmayı hedefliyoruz. ‘Zirvenin Şefleri’ programıyla da imkânların sınırlı olduğu bu coğrafyada gençlere eşitlik temelli bir gelecek sunmayı amaçlıyoruz” dedi.

Programın mutfağa gönül veren gençlere sadece bir meslek değil, aynı zamanda bir kimlik ve yaşam vizyonu da kazandırdığına dikkat çeken Çeçen, “Program kültürel mirasımızı koruyarak geleceğe taşıma konusunda da güçlü bir toplumsal dönüşümün öncüsü. Katılımcıların yüzde 60’ının kadın öğrencilerden oluşması kırsal ve geleneksel yapının hâkim olduğu bir bölgede toplumsal cinsiyet eşitliği açısından da son derece kıymetli” diye konuştu.

‘Zirvenin Şefleri’ programını tamamlayan öğrenciler mezuniyet sertifikalarını aldı.

350 Genç Şefe Eğitim

Proje kapsamında 500 metrekarelik ‘Gastronomi ve Mutfak Sanatları Uygulama Laboratuvarı’ öğrencilere hem teknik beceri hem de sahaya dayalı pratik deneyim kazandırıyor. Bugüne kadar IC Turizm Grubu’ndan 15 şefin gönüllü olarak katkı sunduğu program, 2023 yılından bu yana 350 öğrenciye ulaştı. Öğrencilere eğitim veren IC Green Palace Şefi Faik Çiftçioğlu, mutfağın yüksek standartlara sahip olduğunu ve projenin öğrencilere teknik beceri edinmelerinin yanı sıra vizyon kazanmalarında da etkili olduğunu söyledi. Ayrıca Çiftçioğlu, 9’u kadrolu 8’i stajyer olmak üzere toplam 17 öğrenciyi bu yıl istihdam edeceklerini de aktardı.

Yüzde 100 Doluluğa Ulaştı

Proje, AİÇÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümüne olan ilgiyi de artırdı. Projenin hayata geçmesinin ardından tercihini gastronomi bölümü yönünde kullanan öğrenci sayısında dikkat çekici bir artış kaydedildi. Bölüm yüzde 100 doluluğa ulaştı. Programa katılan öğrenciler, mesleki anlamda büyük ilerleme kaydettiklerini belirtirken teori ve pratiği birleştiren programın katkılarını şöyle anlattılar:

  • Bahar Bağdu: “Program boyunca şeflerle her alanda atölyeler yaptık. Sektörden profesyonellerin gelmesi bize deneyim ve tecrübe katıyor. Ayrıca program sayesinde staj da yaptım. Hem teorik hem pratik alanda kendimi geliştirdim.”
  • Caner Arslan: “Bölgede bu büyüklükte ve kalitede bir mutfak hiçbir yerde yok. Ayrıca aldığımız eğitimlerin iyi bir şef olmak için bize katkısı çok büyük oldu. Otellerde istihdam ve staj imkânı da projenin katkılarından.”

Related Posts

İstanbul’da kira uçtu dünya birinciliği geldi

Almanya’nın önde gelen bankalarından Deutsche Bank, dünya genelinde 69 kentteki çeşitli mal ve hizmet fiyatlarını karşılaştıran bir rapor yayımladı. Türkiye’den İstanbul’un da dahil olduğu araştırmada, çeşitli kalemlerde dünyanın en pahalı ve en ucuz …

Borsa coşkulu yükseldi

Piyasalardaki faiz indirimi beklentisi ve CHP’nin Kurultay Davası’nın ertelenmesi borsayı hareketlendirdi. BIST 100’de günlük yükseliş yüzde 5 seviyesini aşarken bankacılık endeksinde yükseliş yüzde 9.5’in üzerine çıktı.

Demir çeliğin öncü markasından kötü haber! Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesindeydi

Türkiye’nin köklü sanayi kuruluşlarından Sıddık Kardeşler Haddecilik Sanayi ve Ticaret AŞ, hakkında İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, geçici mühlet kararı verdi. TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK 500 SANAYİ KURULUŞUNDAN BİRİYDİ 1967 yılında Karabük’te …

Türkiye’nin en büyükleri listesindeki demir çelik devi iflasın pençesinde

Türkiye’nin önde gelen demir çelik üreticilerinden olan ve en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan Sıddık Kardeşler Haddecilik finansal darboğaz nedeniyle konkordato ilan etti.

Kayseri’den 49 ülkeye balık ihracatı

Denize kıyısı bulunmayan Anadolu kenti Kayseri, iç sularında yetiştirilen Türk somonlarını başta ada ülkeleri Japonya ve İngiltere olmak üzere 49 ülkeye ihraç ediyor.

Küresel gıda endüstrisi İstanbul’da buluşuyor

Gıda ve içecek endüstrisinin en geniş kapsamlı ihracat fuarı olan F İstanbul 2025, 2–5 Temmuz tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenleniyor. Federal Fuar ve So Fuar iş birliğiyle gerçekleştirilecek fuar, bu yıl 17 ülkeden binin üzerinde …