‘Zirve’ yolcusu şefleri yetiştiriyor

Zirvenin Şefleri Programı Ağrı Lezzetlerini Türk Mutfağına Kazandırıyor

Ozan Ömer Kadüker / Ağrı – Ağrı’da İbrahim Çeçen Vakfı ve IC Holding Turizm Grubu iş birliğiyle düzenlenen ‘Zirvenin Şefleri’ programı, Ağrı lezzetlerini Türk mutfağına, Ağrılı genç şefleri de gastronomi dünyasına kazandırıyor…

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerine yönelik hazırlanan program, Anadolu’nun zengin mutfak mirasını yaşatacak nitelikli şefler yetiştirmeyi hedefliyor. Gençlere profesyonel mutfaklarda uygulamalı eğitimler sunan ‘Zirvenin Şefleri’ programı, aynı zamanda öğrencilere mesleki gelişim, yaz dönemi çalışmaları, staj ve kalıcı istihdam fırsatları da sağlıyor.

‘Yüzde 60’ı Kadın’

Programı başarıyla tamamlayan öğrencilerin mezuniyet sertifikalarını aldığı törende konuşan İbrahim Çeçen Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Günseli Çeçen, “Nitelikli eğitimi kalıcı eserlerle destekliyor, ‘Dayanışmacı Filantropi’ yaklaşımımızla kapsayıcı ve sürdürülebilir bir etki oluşturmayı hedefliyoruz. ‘Zirvenin Şefleri’ programıyla da imkânların sınırlı olduğu bu coğrafyada gençlere eşitlik temelli bir gelecek sunmayı amaçlıyoruz” dedi.

Programın mutfağa gönül veren gençlere sadece bir meslek değil, aynı zamanda bir kimlik ve yaşam vizyonu da kazandırdığına dikkat çeken Çeçen, “Program kültürel mirasımızı koruyarak geleceğe taşıma konusunda da güçlü bir toplumsal dönüşümün öncüsü. Katılımcıların yüzde 60’ının kadın öğrencilerden oluşması kırsal ve geleneksel yapının hâkim olduğu bir bölgede toplumsal cinsiyet eşitliği açısından da son derece kıymetli” diye konuştu.

‘Zirvenin Şefleri’ programını tamamlayan öğrenciler mezuniyet sertifikalarını aldı.

350 Genç Şefe Eğitim

Proje kapsamında 500 metrekarelik ‘Gastronomi ve Mutfak Sanatları Uygulama Laboratuvarı’ öğrencilere hem teknik beceri hem de sahaya dayalı pratik deneyim kazandırıyor. Bugüne kadar IC Turizm Grubu’ndan 15 şefin gönüllü olarak katkı sunduğu program, 2023 yılından bu yana 350 öğrenciye ulaştı. Öğrencilere eğitim veren IC Green Palace Şefi Faik Çiftçioğlu, mutfağın yüksek standartlara sahip olduğunu ve projenin öğrencilere teknik beceri edinmelerinin yanı sıra vizyon kazanmalarında da etkili olduğunu söyledi. Ayrıca Çiftçioğlu, 9’u kadrolu 8’i stajyer olmak üzere toplam 17 öğrenciyi bu yıl istihdam edeceklerini de aktardı.

Yüzde 100 Doluluğa Ulaştı

Proje, AİÇÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümüne olan ilgiyi de artırdı. Projenin hayata geçmesinin ardından tercihini gastronomi bölümü yönünde kullanan öğrenci sayısında dikkat çekici bir artış kaydedildi. Bölüm yüzde 100 doluluğa ulaştı. Programa katılan öğrenciler, mesleki anlamda büyük ilerleme kaydettiklerini belirtirken teori ve pratiği birleştiren programın katkılarını şöyle anlattılar:

  • Bahar Bağdu: “Program boyunca şeflerle her alanda atölyeler yaptık. Sektörden profesyonellerin gelmesi bize deneyim ve tecrübe katıyor. Ayrıca program sayesinde staj da yaptım. Hem teorik hem pratik alanda kendimi geliştirdim.”
  • Caner Arslan: “Bölgede bu büyüklükte ve kalitede bir mutfak hiçbir yerde yok. Ayrıca aldığımız eğitimlerin iyi bir şef olmak için bize katkısı çok büyük oldu. Otellerde istihdam ve staj imkânı da projenin katkılarından.”

Related Posts

Borsada geçen hafta en çok kazandıran ve kaybettiren 3 hisse

Borsada geçen hafta en çok kazandıran ve kaybettiren 3 hisse

Orta Doğu’daki gerilim piyasaları etkiledi! ‘Korku endeksi’ yükseldi

Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimin tırmanmasının ardından piyasalarda sert hareketler takip edilirken, pay piyasaları haftanın son işlem gününde satıcılı seyrediyor.

En düşük emekli maaşına zam gelecek mi? AKP ‘Gündemimizde yok’ dedi ama görüşme için tarih verdi

Emekli maaşlarına zam beklentisi devam ederken “En düşük emekli maaşına zam gelecek mi?” sorusuna AKP tarafından cevap geldi. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük emekli maaşlarına ilişkin bir düzenlemenin gündemlerinde olmadığını söyleyerek noktayı koydu. Fakat Güler, görüşmeler için de tarih verdi.

Tavuk eti üretimi nisanda yıllık bazda arttı

Türkiye genelinde tavuk eti üretimi, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23,5 artarak 237 bin 567 tona yükselirken, tavuk yumurtası üretimi yüzde 9,1 azalışla 1 milyar 551 milyon 765 bine geriledi.

Yönetim kurullarında TDİ’yi temsilen görev yapıyorlar: Limanların bürokratları

Özelleştirilen limanlarda Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) AŞ’yi temsilen görev yapan yönetim kurulu üyeleri dikkat çekti. Limanlardaki yönetim kurulu üyeleri arasında Milli Saraylar Başkanı ile Cumhurbaşkanlığı özel kalem müdür yardımcısı da var. TDİ AŞ Genel Müdürlüğü, yönetim kurulu üyelerine ne kadar maaş verildiğini de açıkladı.

Kadın mühendis eşinin memleketinde devlet desteğiyle fabrika kurdu

İstanbullu bilgisayar mühendisi Özge Gündoğdu Salih, 9 yıl önce yerleştiği eşinin memleketi Hatay’da devlet desteğiyle kurduğu fabrikada, kendi markasıyla zeytinyağı üretimi yapıyor.