Şirketlerin kar tahminleri düştü: Faturasını yolcuya kesecekler

IATA, 2025 Küresel Havacılık Kar Tahminlerini Düşürdü

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), küresel havacılık sektörü için 2025 yılı kar tahminini aşağı çekti. Ticaret gerilimleri, azalan tüketici güveni ve uçak teslimat gecikmeleri gibi faktörler nedeniyle tahmin revize edildi.

IATA, havayolu şirketlerinin bu yıl toplamda 36 milyar dolar net kar elde etmesini bekliyor. Bu rakam, geçmiş tahminin hafif altında olmasına rağmen, sektör karlılığının artacağı öngörülüyor. Geçen yılki 32,4 milyar dolardan daha yüksek bir kar beklentisi var. Düşen petrol fiyatları ve artan yolcu sayıları, bu artışta etkili oldu.

Yeni tahminler, IATA’nın Hindistan’da düzenlenen yıllık toplantısında duyuruldu ve 300’den fazla üye havayolunun katılımıyla gerçekleşti.

Yolcu Sayısı Rekor Kırdı, Ancak Kar Marjları Düşük

Gerçekleşen rekor yolcu taşımacılığı ve düşen yakıt maliyetlerine rağmen, sektördeki kar marjı sadece 7,20 dolar. IATA Genel Direktörü Willie Walsh, bu seviyenin sektörü gelecekteki ekonomik şoklara karşı kırılgan hale getirdiğini belirtti.

1 Trilyon Dolarlık Gelir Hedefi Erteledi

İstihdamın güçlü seyri ve enflasyonun yavaşlaması, toplam gelirlerde artışı destekleyecek. Ancak IATA, sektörel gelir beklentisini azaltarak 979 milyar dolara çekti. Bu durum, yüksek gümrük tarifeleri ve ticaret politikalarının tüketici harcamalarını etkilemesiyle ilişkilendiriliyor.

Uçak Teslimatları Büyümeyi Geciktirdi

Uçak teslimatlarındaki gecikmeler, seyahat talebine yanıt vermede zorluk çıkarırken, havayollarını eski uçakları kullanmaya zorladı. Bu durum operasyonel maliyetleri artırdı ve endüstri için büyük bir hayal kırıklığı yarattı.

Giderler Artacak, Fatura Yolcuya Kesilecek

IATA, sektörün 2025’te toplam giderlerinin artarak 913 milyar dolara ulaşacağını belirtti. Bu artış, önceki tahminlerden daha düşük olsa da, sektörün gelecekteki ek maliyetleri tüketicilere yansıtabileceği uyarısında bulunuyor.

Kargo gelirlerinin, küresel ekonomik büyümenin yavaşlaması ve korumacı ticaret politikalarının etkisiyle 2025’te düşmesi bekleniyor. Bu durum, sektörün önünde ek zorluklar teşkil edebilir.

Related Posts

Borsada geçen hafta en çok kazandıran ve kaybettiren 3 hisse

Borsada geçen hafta en çok kazandıran ve kaybettiren 3 hisse

Orta Doğu’daki gerilim piyasaları etkiledi! ‘Korku endeksi’ yükseldi

Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimin tırmanmasının ardından piyasalarda sert hareketler takip edilirken, pay piyasaları haftanın son işlem gününde satıcılı seyrediyor.

En düşük emekli maaşına zam gelecek mi? AKP ‘Gündemimizde yok’ dedi ama görüşme için tarih verdi

Emekli maaşlarına zam beklentisi devam ederken “En düşük emekli maaşına zam gelecek mi?” sorusuna AKP tarafından cevap geldi. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük emekli maaşlarına ilişkin bir düzenlemenin gündemlerinde olmadığını söyleyerek noktayı koydu. Fakat Güler, görüşmeler için de tarih verdi.

Tavuk eti üretimi nisanda yıllık bazda arttı

Türkiye genelinde tavuk eti üretimi, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23,5 artarak 237 bin 567 tona yükselirken, tavuk yumurtası üretimi yüzde 9,1 azalışla 1 milyar 551 milyon 765 bine geriledi.

Yönetim kurullarında TDİ’yi temsilen görev yapıyorlar: Limanların bürokratları

Özelleştirilen limanlarda Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) AŞ’yi temsilen görev yapan yönetim kurulu üyeleri dikkat çekti. Limanlardaki yönetim kurulu üyeleri arasında Milli Saraylar Başkanı ile Cumhurbaşkanlığı özel kalem müdür yardımcısı da var. TDİ AŞ Genel Müdürlüğü, yönetim kurulu üyelerine ne kadar maaş verildiğini de açıkladı.

Kadın mühendis eşinin memleketinde devlet desteğiyle fabrika kurdu

İstanbullu bilgisayar mühendisi Özge Gündoğdu Salih, 9 yıl önce yerleştiği eşinin memleketi Hatay’da devlet desteğiyle kurduğu fabrikada, kendi markasıyla zeytinyağı üretimi yapıyor.