Kozmik kapışmada ikinci raunt: İki dev galaksi kümesi yeniden çarpışıyor

PSZ2 G181 Sistemindeki Tekrar Edilen Çarpışma Gökbilimciler İçin Nadir Bir Gözlem Fırsatı Sunuyor

Avrupa Uzay Ajansı’na (ESA) göre, galaksi kümeleri arasındaki büyük çarpışmalar genellikle nadir kabul edilirken, tekrarlanan çarpışmalar ise çok daha sıra dışı bir durum sunuyor. The Astrophysical Journal dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma, PSZ2 G181 sistemindeki kümelerin ikinci kez çarpışmak üzere olduğunu gösteriyor. Bu durum, gökbilimciler için nadir bir gözlem fırsatı oluşturuyor.

İlk Çarpışmanın Kanıtları Bulundu

NASA’nın açıklamasına göre, PSZ2 G181 sistemindeki iki kümenin bir milyar yıl önce çarpıştığı zaten biliniyordu. Harvard & Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Andra Stroe liderliğindeki yeni çalışma, NASA’nın Chandra ve ESA’nın XMM-Newton X-ışını gözlemevlerinden elde edilen verileri analiz ederek bu teoriyi daha da güçlendirdi. Araştırmacılar, iki kümeyi birbirine bağlayan ve ilk çarpışma sırasında gaz sıyrılmasıyla oluştuğu düşünülen bir soğuk gaz köprüsü tespit etti.

İkinci Çarpışma Yolda

Geçen bir milyar yıl içinde birbirlerinden yaklaşık 11 milyon ışık yılı uzaklaşan kümelerin, şimdi yeniden bir çarpışma rotasında olduğuna dair kanıtlar bulundu. Ekip, önceki çarpışma ekseniyle aynı hizada üç yeni şok cephesi keşfetti. Bu durumun, yaklaşan ikinci bir çarpışmanın erken bir işareti olabileceği belirtiliyor. Bu nadir olayın keşfi, özellikle az araştırılmış olan düşük kütleli sistemleri içeren birleşen galaksi kümelerinin dinamikleri hakkında yeni bilgiler sağlıyor.

Related Posts

Bilim insanları farelere 40 bin yıllık insan DNA’sı enjekte etti: Fark dikkat çekiciydi!

Japonya’da yapılan tarihi bir deneyde, bilim insanları, farelere 40 bin yıl öncesine ait insan DNA’sından türetilmiş bir genetik çekirdek enjekte etti. Araştırma, modern insanla yakın akraba olan Neandertal türüne ait GLI3 gen varyantının nasıl etki yarattığını gözler önüne serdi. Sonuçlar, bilim dünyasında dikkat çekici bir etki yaratırken, bu büyük keşif insan evrimini anlamada yeni ufuklar açabilir.

iPhone 17 Air pil kapasitesi ve ağırlığı sızdırıldı

Apple tarafından yakında duyurulması beklenen ve inceliği ile ön plana çıkacağı düşünülen iPhone 17 Air modelinin pil kapasitesi ve ağırlığı ortaya çıktı.

Turkcell ve BOTAŞ’tan 15 yıllık stratejik anlaşma

Turkcell Superonline, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tarafından açılan “BOTAŞ Fiber Optik Kablo Altyapısındaki Elyafların Kiraya Verilmesi” ihalesini almaya hak kazandı.

Uçaklarda yerli uyduyla internet hizmeti başlıyor

Uçaklarda yerli uyduyla internet hizmeti başlıyor

140 milyon yılda sadece 1 saniye sapan ‘atom saati’ geliştirildi

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), şimdiye kadar geliştirilen en hassas atom saatlerinden birini tanıttı. Yeni saat, zamanı ölçmede referans alınacak düzeyde doğruluk sağlıyor.

Türk Okçuluğu Şampiyonası Sakarya’da başladı

YURTLİG Geleneksel Türk Okçuluğu Şampiyonası, Sakarya’nın Karasu ilçesinde başladı. Büyük kadınlar ile erkekler olmak üzere iki kategoride düzenlenen ve yarın sona erecek turnuvada 11 ulusal hakem görev yapıyor.