İşte Karadeniz’de yeni gaz keşfinin şifreleri… ‘Türkiye merkez olma pozisyonunu güçlendiriyor’

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karadeniz’de 75 Milyar Metreküplük Doğal Gaz Keşfedildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Karadeniz’de doğal gaz arama çalışmaları sonucunda 75 milyar metreküplük gazın keşfedildiğini duyurdu. Bu önemli keşif, Türkiye’nin enerji sektöründe yeni bir dönemin kapısını aralıyor.

Abdülhamid Han Gemisi Tarafından Keşfedildi

Keşif, Türkiye’nin ileri teknoloji sondaj gemilerinden Abdülhamid Han tarafından Göktepe-3 kuyusunda yaklaşık 3 bin 500 metre derinlikte yapıldı. Göktepe-3 kuyusu, Sakarya Gaz Sahası’nın 69 kilometre batısında, karaya ise 165 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

27 Mart’ta başlayan ve 50 gün süren sondaj, log ve test operasyonları sonucunda 16 Mayıs’ta keşfin müjdesi verildi. Ekonomik değeri 30 milyar dolar olarak açıklanan keşfin, Türkiye’nin enerji ihtiyacını önemli ölçüde karşılayabileceği belirtiliyor.

Türkiye’nin Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi Değerlendirmesi

Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, Karadeniz’deki potansiyel sahaların adım adım araştırıldığını belirtti. Sakarya Gaz Sahası ve çevresindeki yeni yapıların test edilerek rezerv potansiyelinin geliştirildiğini vurgulayan Akyener, keşfin Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.

Akyener, keşfin ekonomik değerine ilişkin yapmış olduğu değerlendirmede, “Doğal gazın metreküpü 15 lira olarak hesaplandığında, tamamı üretilebilir 75 milyar metreküplük gazın ekonomik değerinin 30 milyar doları bulabileceğini tahmin ediyoruz.” dedi.

Keşfedilen gaz rezervinin Türkiye’nin enerji dışa bağımlılığını azaltacağını belirten Akyener, “Doğal gaz ithalatına olan bağımlılığımızı azaltarak, enerji sektöründe daha güçlü bir konuma geleceğiz.” şeklinde konuştu.

Türkiye, Enerji Pazarında Güçlü Konumunu Sürdürüyor

Türkiye, son yıllarda enerji sektöründeki keşif ve üretim çalışmalarıyla uluslararası alanda güçlü bir konuma yükseliyor. Artan doğal gaz rezervleri sayesinde Türkiye, enerji ihraç eden bir ülke haline gelmeye doğru ilerliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalar ile Türkiye, enerji ticaretinde merkez ülke olma hedefine doğru kararlı adımlarla ilerliyor.

Suriye’ye doğal gaz ihracatı ve Balkan ülkelerine olan sevkiyatlarla Türkiye’nin doğal gaz ticaretindeki rolü giderek artıyor. Türkiye’nin enerji sektöründeki gelişmeleri, ülkenin bölgesel ve uluslararası arenadaki etkinliğini daha da güçlendiriyor.

Related Posts

Borsada geçen hafta en çok kazandıran ve kaybettiren 3 hisse

Borsada geçen hafta en çok kazandıran ve kaybettiren 3 hisse

Orta Doğu’daki gerilim piyasaları etkiledi! ‘Korku endeksi’ yükseldi

Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimin tırmanmasının ardından piyasalarda sert hareketler takip edilirken, pay piyasaları haftanın son işlem gününde satıcılı seyrediyor.

En düşük emekli maaşına zam gelecek mi? AKP ‘Gündemimizde yok’ dedi ama görüşme için tarih verdi

Emekli maaşlarına zam beklentisi devam ederken “En düşük emekli maaşına zam gelecek mi?” sorusuna AKP tarafından cevap geldi. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük emekli maaşlarına ilişkin bir düzenlemenin gündemlerinde olmadığını söyleyerek noktayı koydu. Fakat Güler, görüşmeler için de tarih verdi.

Tavuk eti üretimi nisanda yıllık bazda arttı

Türkiye genelinde tavuk eti üretimi, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23,5 artarak 237 bin 567 tona yükselirken, tavuk yumurtası üretimi yüzde 9,1 azalışla 1 milyar 551 milyon 765 bine geriledi.

Yönetim kurullarında TDİ’yi temsilen görev yapıyorlar: Limanların bürokratları

Özelleştirilen limanlarda Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) AŞ’yi temsilen görev yapan yönetim kurulu üyeleri dikkat çekti. Limanlardaki yönetim kurulu üyeleri arasında Milli Saraylar Başkanı ile Cumhurbaşkanlığı özel kalem müdür yardımcısı da var. TDİ AŞ Genel Müdürlüğü, yönetim kurulu üyelerine ne kadar maaş verildiğini de açıkladı.

Kadın mühendis eşinin memleketinde devlet desteğiyle fabrika kurdu

İstanbullu bilgisayar mühendisi Özge Gündoğdu Salih, 9 yıl önce yerleştiği eşinin memleketi Hatay’da devlet desteğiyle kurduğu fabrikada, kendi markasıyla zeytinyağı üretimi yapıyor.