İşte Karadeniz’de yeni gaz keşfinin şifreleri… ‘Türkiye merkez olma pozisyonunu güçlendiriyor’

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karadeniz’de 75 Milyar Metreküplük Doğal Gaz Keşfedildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Karadeniz’de doğal gaz arama çalışmaları sonucunda 75 milyar metreküplük gazın keşfedildiğini duyurdu. Bu önemli keşif, Türkiye’nin enerji sektöründe yeni bir dönemin kapısını aralıyor.

Abdülhamid Han Gemisi Tarafından Keşfedildi

Keşif, Türkiye’nin ileri teknoloji sondaj gemilerinden Abdülhamid Han tarafından Göktepe-3 kuyusunda yaklaşık 3 bin 500 metre derinlikte yapıldı. Göktepe-3 kuyusu, Sakarya Gaz Sahası’nın 69 kilometre batısında, karaya ise 165 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

27 Mart’ta başlayan ve 50 gün süren sondaj, log ve test operasyonları sonucunda 16 Mayıs’ta keşfin müjdesi verildi. Ekonomik değeri 30 milyar dolar olarak açıklanan keşfin, Türkiye’nin enerji ihtiyacını önemli ölçüde karşılayabileceği belirtiliyor.

Türkiye’nin Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi Değerlendirmesi

Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, Karadeniz’deki potansiyel sahaların adım adım araştırıldığını belirtti. Sakarya Gaz Sahası ve çevresindeki yeni yapıların test edilerek rezerv potansiyelinin geliştirildiğini vurgulayan Akyener, keşfin Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.

Akyener, keşfin ekonomik değerine ilişkin yapmış olduğu değerlendirmede, “Doğal gazın metreküpü 15 lira olarak hesaplandığında, tamamı üretilebilir 75 milyar metreküplük gazın ekonomik değerinin 30 milyar doları bulabileceğini tahmin ediyoruz.” dedi.

Keşfedilen gaz rezervinin Türkiye’nin enerji dışa bağımlılığını azaltacağını belirten Akyener, “Doğal gaz ithalatına olan bağımlılığımızı azaltarak, enerji sektöründe daha güçlü bir konuma geleceğiz.” şeklinde konuştu.

Türkiye, Enerji Pazarında Güçlü Konumunu Sürdürüyor

Türkiye, son yıllarda enerji sektöründeki keşif ve üretim çalışmalarıyla uluslararası alanda güçlü bir konuma yükseliyor. Artan doğal gaz rezervleri sayesinde Türkiye, enerji ihraç eden bir ülke haline gelmeye doğru ilerliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalar ile Türkiye, enerji ticaretinde merkez ülke olma hedefine doğru kararlı adımlarla ilerliyor.

Suriye’ye doğal gaz ihracatı ve Balkan ülkelerine olan sevkiyatlarla Türkiye’nin doğal gaz ticaretindeki rolü giderek artıyor. Türkiye’nin enerji sektöründeki gelişmeleri, ülkenin bölgesel ve uluslararası arenadaki etkinliğini daha da güçlendiriyor.

Related Posts

Suriye’nin 15,5 milyon dolarlık borcunu başka bir ülke ödedi

Dünya Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre Suriye’nin bankaya olan 15,5 milyon dolarlık borcu Katar tarafından ödendi.

Holdinglerin ödediği vergi yüzde 11, çalışanların yüzde 100 arttı

Nisanda 175 milyar TL olan bütçe açığıyla birlikte 4 aylık bütçe açığı 885 milyara ulaşırken, bütçe gelirleri içerisinde KDV, ÖTV, ÖİV, ATV gibi dolaylı vergilerin payı yüzde 71’e yükseldi. Sayısal loto, süper loto, şans topu, at yarışları, spor toto, iddaa, online bahislerden kesilen Şans Oyunları Vergisi’nden bütçeye akan dolaylı vergi geliri, geçen yılın ocak-nisan dönemine kıyasla yüzde 30’a varan artışla 12 milyar 744 milyon liradan nisan sonunda 16 milyar 507 milyon liraya yükseldi

Merkez Bankası dolar ve enflasyon beklentisini açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılı Mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ni yayımladı. Katılımcıların cari yılsonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 43,60 TL iken, bu anket döneminde 43,70 TL oldu. 12 …

Bakan açıkladı: Suriye’ye enerji 3 katına çıkıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, TBMM’de düzenlenen AKP grup toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Bayraktar, hem Türkiye’deki enerji reform paketine hem de Suriye’de devam eden enerji altyapı projelerine …

Turizm sezonu başladı; çalışma koşulları ve ücretler yeniden gündemde

Turizm sezonu başladı; çalışma koşulları ve ücretler yeniden gündemde

Tarım Bakanlığı gıda sahtekarlarını açıkladı: 7 sucuk markası daha ifşa oldu

Tarım ve Orman Bakanlığı, ‘Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar’ listesinde güncellemeye gitti. Çeşitli ürünlerin eklendiği listeye dahil edilen 7 sucuk firması dikkat çekerken, mevzuata aykırı üretim yaptığı duyurulan firmalar arasında marketlerde satılan sucuk markası da yer aldı.