“Emeğin sektörü kan ağlıyor”: CHP’li Kış’tan tekstil için acil çağrı

Türkiye Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü Sorunlarıyla Meclis Gündeminde

Türkiye’nin üretim ve ihracat ekonomisinin temel taşlarından biri olan tekstil ve hazır giyim sektörü, derinleşen ekonomik krizle birlikte ciddi bir darboğaza sürüklenirken, CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış sektörün içinde bulunduğu sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Kış, sektörün mevcut durumunun tüm yönleriyle araştırılması, yaşanan krizlerin nedenlerinin tespit edilmesi ve çözüm yollarının belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

03 Haziran 2025 tarihinde TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesinde CHP’li Gülcan Kış, sektörün stratejik önemine vurgu yaparak, yaşanan krizin yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda toplumsal boyutlarının da bulunduğuna dikkat çekti.

“ÜRETİM DIŞA KAYIYOR, İSTİHDAM ERİYOR”

Araştırma önergesinin gerekçesinde, tekstil ve hazır giyim sektöründe son üç yılda yaklaşık 300 bin kişilik istihdam kaybı yaşandığını belirten Kış, sadece 2023 yılı sonunda bile sektördeki çalışan sayısının 1 milyon 24 binden 959 bine düştüğüne dikkat çekti. Gülcan Kış, bu tabloyu “ekonomik krizle sınırlı kalmayan, aynı zamanda sosyal riskler doğuran bir çöküş” olarak değerlendirdi.

MALİYETLER YÜKSELDİ UYARISI

Gülcan Kış, döviz kurundaki düşük artışa rağmen, yüksek enflasyon ve artan işçilik maliyetleri nedeniyle üretim maliyetlerinin dramatik biçimde yükseldiğini, bunun da sektörün uluslararası rekabetçiliğini ciddi biçimde zayıflattığını vurguladı. “2022-2024 döneminde resmi enflasyon yüzde 138, asgari ücret yüzde 249 artarken, döviz kuru sadece yüzde 101 yükseldi. Bu, dolar bazında üretim maliyetlerinde yüzde 27 oranında bir artış anlamına geliyor,” diyen Kış, bu tablonun ihracat pazarlarında Türkiye’nin rekabet gücünü aşındırdığını kaydetti.

Gülcan Kış, üretim tesislerinin başta Mısır olmak üzere düşük maliyetli ülkelere kaydığını ve bu durumun Anadolu’da emek yoğun bölgelerde ekonomik ve sosyal sorunlara neden olduğunu belirtti. Kış

“İhracattaki daralma, fabrikaların kapanması ve artan işsizlik, özellikle Anadolu’da gelir kaybı ve sosyal huzursuzluk riskini büyütüyor”

BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM ÖNERİSİ

Hazır giyim ve tekstil sektörünün yaşadığı kriz nedeniyle ihracatta da gerileme yaşandığına dikkat çeken Kış, 2024 yılında hazır giyim ihracatının yüzde 6,9, tekstil ve hammaddeleri ihracatının ise binde 6 oranında düştüğünü belirtti. Bu verilerin, sektörün hızlı müdahaleye ihtiyaç duyduğunu gösterdiğini ifade etti.

CHP’li Gülcan Kış, sektörün mevcut durumunun sadece verilere bakılarak değil; konunun tüm paydaşlarının, sektör temsilcilerinin ve uzmanların görüşlerine başvurularak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Gülcan Kış, “Bu sektör ülkemizin üretim gücü, dış ticaret dengesi ve istihdam kaynağıdır. Krizin boyutları dikkate alındığında TBMM çatısı altında bir araştırma komisyonu kurulması zorunluluk haline gelmiştir” dedi.

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış sözlerini şöyle tamamladı:

“Tekstil ve hazır giyim sektörü, bu ülkenin emeği, alın teri ve ihracat gücüdür. İstihdam kaybı, üretim daralması ve dışa kayan yatırımlarla büyük bir tehlike ile karşı karşıyayız. Sektörün desteklenmesi için acil önlemler alınmalı; aksi halde, sosyal ve ekonomik kayıpların önü alınamaz hale gelecektir.”

Related Posts

Borsada geçen hafta en çok kazandıran ve kaybettiren 3 hisse

Borsada geçen hafta en çok kazandıran ve kaybettiren 3 hisse

Orta Doğu’daki gerilim piyasaları etkiledi! ‘Korku endeksi’ yükseldi

Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimin tırmanmasının ardından piyasalarda sert hareketler takip edilirken, pay piyasaları haftanın son işlem gününde satıcılı seyrediyor.

En düşük emekli maaşına zam gelecek mi? AKP ‘Gündemimizde yok’ dedi ama görüşme için tarih verdi

Emekli maaşlarına zam beklentisi devam ederken “En düşük emekli maaşına zam gelecek mi?” sorusuna AKP tarafından cevap geldi. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük emekli maaşlarına ilişkin bir düzenlemenin gündemlerinde olmadığını söyleyerek noktayı koydu. Fakat Güler, görüşmeler için de tarih verdi.

Tavuk eti üretimi nisanda yıllık bazda arttı

Türkiye genelinde tavuk eti üretimi, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23,5 artarak 237 bin 567 tona yükselirken, tavuk yumurtası üretimi yüzde 9,1 azalışla 1 milyar 551 milyon 765 bine geriledi.

Yönetim kurullarında TDİ’yi temsilen görev yapıyorlar: Limanların bürokratları

Özelleştirilen limanlarda Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) AŞ’yi temsilen görev yapan yönetim kurulu üyeleri dikkat çekti. Limanlardaki yönetim kurulu üyeleri arasında Milli Saraylar Başkanı ile Cumhurbaşkanlığı özel kalem müdür yardımcısı da var. TDİ AŞ Genel Müdürlüğü, yönetim kurulu üyelerine ne kadar maaş verildiğini de açıkladı.

Kadın mühendis eşinin memleketinde devlet desteğiyle fabrika kurdu

İstanbullu bilgisayar mühendisi Özge Gündoğdu Salih, 9 yıl önce yerleştiği eşinin memleketi Hatay’da devlet desteğiyle kurduğu fabrikada, kendi markasıyla zeytinyağı üretimi yapıyor.