CHP’li Gürer: ‘AKP iktidarında 22 yıldır tarım sayımı yapılmadı, nihayet yapılması kararı geç de olsa alındı’

Ömer Fethi Gürer: Tarım Sayımı Güncellenmeli

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2001 yılından beri gerçekleştirilmeyen Tarım Sayımı’nın güncellenmesi kararına dikkat çekti. Gürer, “6534 sayılı yasa ile sonu (0) ile biten yıllarda tarım sayımı yapılması kararlaştırıldı. İstisnalar hariç, 1955 yılında yürürlüğe giren kanun ile bu uygulama başladı. Ortalama on yılda bir sayım yapıldı. Günümüzde ise her beş yılda bir yapılması doğru olandır. AKP iktidarı ise 22 yıldır Tarım Sayımı yapmadı. Nihayet yapılması kararı geç de olsa alındı. Veri saptaması masa başı yazışmaları ile değil, alan, arazi, köy, kırsal çalışması ile yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

Gürer, tarımda planlama için sağlıklı verilere ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, “İlk tarım sayımı 1927 yılında yapıldı. 1950 yılından itibaren yıllık tarım sayımı kararı alındı. Ancak AKP iktidarı 22 yıldır bu sayımı gerçekleştirmedi” dedi.

Planlama İçin Verilerin Doğru Olması Gerekmektedir

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) arasında yapılan protokolle 2001 yılından beri gerçekleştirilmeyen tarım sayımının güncellenmesi planlandı. Gürer, “22 yıldır tarımda planlama eksikliği yaşanmıştır. Ancak son olarak tarım sayımı için atılan adım, tarımda planlı üretim modeline geçişte önemli bir gelişmedir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Gürer, AKP iktidarları döneminde tarımda yaşanan sorunlardan siyasi iktidarın beceriksizliğini sorumlu tutarak, “Değişen Tarım ve Orman Bakanları ile tarımda yapılan plansız uygulamalar, tarımın sorunlarını artırmıştır. Sorunların temelinde siyasi iktidarın beceriksizliği yatmaktadır” ifadelerini kullandı.

TÜİK Tarım Sayımı Uygulamasını Açıkladı

Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nde yer alan açıklamaya göre, tarım sektörüne ilişkin güncel ve detaylı veriler üzerine inşa edilerek genel tarım sayımının yapılacağı belirtildi. Bu sayımla tarım arazileri ve tarımsal işletmelerin belirleneceği ve saha verilerinin elde edileceği açıklandı. Ancak Gürer, protokolün imzalanmasından itibaren iki yıldır yapıldığı söylenen çalışmaların protokolden ibaret kaldığını belirtti. Gürer, sürecin hızlandırılarak alan tespitlerinin doğru şekilde yapılması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

İstanbul’da kira uçtu dünya birinciliği geldi

Almanya’nın önde gelen bankalarından Deutsche Bank, dünya genelinde 69 kentteki çeşitli mal ve hizmet fiyatlarını karşılaştıran bir rapor yayımladı. Türkiye’den İstanbul’un da dahil olduğu araştırmada, çeşitli kalemlerde dünyanın en pahalı ve en ucuz …

Borsa coşkulu yükseldi

Piyasalardaki faiz indirimi beklentisi ve CHP’nin Kurultay Davası’nın ertelenmesi borsayı hareketlendirdi. BIST 100’de günlük yükseliş yüzde 5 seviyesini aşarken bankacılık endeksinde yükseliş yüzde 9.5’in üzerine çıktı.

Demir çeliğin öncü markasından kötü haber! Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesindeydi

Türkiye’nin köklü sanayi kuruluşlarından Sıddık Kardeşler Haddecilik Sanayi ve Ticaret AŞ, hakkında İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, geçici mühlet kararı verdi. TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK 500 SANAYİ KURULUŞUNDAN BİRİYDİ 1967 yılında Karabük’te …

Türkiye’nin en büyükleri listesindeki demir çelik devi iflasın pençesinde

Türkiye’nin önde gelen demir çelik üreticilerinden olan ve en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan Sıddık Kardeşler Haddecilik finansal darboğaz nedeniyle konkordato ilan etti.

Kayseri’den 49 ülkeye balık ihracatı

Denize kıyısı bulunmayan Anadolu kenti Kayseri, iç sularında yetiştirilen Türk somonlarını başta ada ülkeleri Japonya ve İngiltere olmak üzere 49 ülkeye ihraç ediyor.

Küresel gıda endüstrisi İstanbul’da buluşuyor

Gıda ve içecek endüstrisinin en geniş kapsamlı ihracat fuarı olan F İstanbul 2025, 2–5 Temmuz tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenleniyor. Federal Fuar ve So Fuar iş birliğiyle gerçekleştirilecek fuar, bu yıl 17 ülkeden binin üzerinde …