BYD’den üretimde yavaşlama kararı

Çin’in Önde Gelen Elektrikli Araç Üreticisi BYD Üretim Hızını Yavaşlatıyor

Çin’in önde gelen elektrikli araç üreticisi BYD, üretim hızını ve genişleme planlarını yavaşlatma kararı aldı. Şirket, Çin’deki bazı fabrikalarında vardiyaları azaltarak ve yeni üretim hattı kurma planlarını erteleyerek bu adımı attı. Bu karar, şirketin son iki yılda Tesla’yı geride bırakarak dünyanın en büyük EV üreticisi konumuna gelmesini sağlayan satış büyümesinin yavaşlayabileceğine işaret ediyor.

Üretim Kesintileri ve Satış Hedefleri

Şirket, gece vardiyalarını iptal etti ve bazı fabrikalarında üretimi en az üçte bir oranında azalttı. BYD’nin yeni üretim hatları kurma planlarını da askıya aldığı belirtiliyor. Geçen yıl 4,27 milyon araç satan BYD, bu yıl satışlarını yüzde 30 artırarak 5,5 milyona çıkarmayı hedefliyordu.

Üretimdeki kesintilerin ve genişlemenin durumu net olmamakla birlikte, kaynaklara göre bu adımların maliyet tasarrufu amaçlı veya satış hedeflerine ulaşılamaması nedeniyle alındığı belirtiliyor. Şirket ise konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapmadı.

Fiyat Rekabeti ve Artan Envanter

BYD, son yıllarda üretimi agresif bir şekilde artırarak dünyanın en büyük EV üreticisi konumuna yükseldi. En ucuz modelinin başlangıç fiyatını 7.800 dolara çeken son fiyat teşvikleri, Çin otomobil sektöründe geniş bir satış dalgasına ve rakiplerden yeni fiyat indirimlerine yol açtı.

Çin Otomotiv Bayileri Derneği’nin Mayıs ayındaki anketine göre, BYD bayilerinin ortalama 3,21 aylık envantere sahip olduğu ortaya çıktı. Bu rakam, Çin’deki tüm markalar arasında en yüksek seviyede bulunurken, sektör genelinde envanter seviyesi 1,38 ayda kaydedildi.

Bayilerin Çağrısı ve Piyasa Tepkisi

Çin Otomobil Bayileri Odası, artan envanter seviyeleri nedeniyle otomobil üreticilerini bayilere daha fazla araç yükleme ve satış performansına dayalı üretim hedefleri belirleme konusunda uyardı. Derinleşen fiyat rekabeti, Çinli düzenleyicileri otomobil sektörünü yakından incelemeye sevk etti. Çinli otomobil üreticileri, iç pazardaki zayıflayan momentumu dengelemek için denizaşırı pazarlara yönelme eğiliminde.

BYD’nin bu kararlarına piyasa tepkisi ise olumsuz oldu. Hong Kong borsasında işlem gören BYD hisseleri, yüzde 1’e yakın bir düşüş yaşadı. Çin Otomobil Üreticileri Birliği’nden alınan verilere göre, BYD’nin üretimindeki büyüme hızı son aylarda yavaşladı ve fabrika faaliyetleri, bir haftalık tatil nedeniyle en düşük seviyesine geriledi.

Related Posts

Türkiye’nin en büyükleri listesindeki demir çelik devi iflasın pençesinde

Türkiye’nin önde gelen demir çelik üreticilerinden olan ve en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan Sıddık Kardeşler Haddecilik finansal darboğaz nedeniyle konkordato ilan etti.

Kayseri’den 49 ülkeye balık ihracatı

Denize kıyısı bulunmayan Anadolu kenti Kayseri, iç sularında yetiştirilen Türk somonlarını başta ada ülkeleri Japonya ve İngiltere olmak üzere 49 ülkeye ihraç ediyor.

Küresel gıda endüstrisi İstanbul’da buluşuyor

Gıda ve içecek endüstrisinin en geniş kapsamlı ihracat fuarı olan F İstanbul 2025, 2–5 Temmuz tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenleniyor. Federal Fuar ve So Fuar iş birliğiyle gerçekleştirilecek fuar, bu yıl 17 ülkeden binin üzerinde …

Türkiye’de geçen yıl üretimden yapılan sanayi ürünleri satışı 18,8 trilyon lira oldu

Türkiye’de geçen yıl üretimden yapılan sanayi ürünleri satışı 18,8 trilyon lira oldu

TCMB: Öncü veriler dezenflasyon sürecinin devamına işaret ediyor

TCMB: Öncü veriler dezenflasyon sürecinin devamına işaret ediyor

Ev alanlar ortada kaldı

Bursalı inşaat şirketi Atış Yapı’nın konkordato kararının ardından mağdurlar ortaya çıktı. Şirketin binlerce kişinin konutlarını teslim etmediği iddia edildi. Mağdurlar, hukuki süreç başlattı.